La Beneficència. L'Edifici

La Beneficència. L'Edifici
Centre museístic

El Centre Museístic La Beneficència és un edifici que ha tingut diferents usos al llarg de la seua història. Va començar sent un convent a principis del segle XVI i va ser Casa de la Beneficència des de mitjan segle XIX, on se socorria i preparava per al món laboral a orfes i captaires.

Amb l'arribada de la democràcia es converteix en un centre museístic que alberga dos dels més importants museus de la ciutat: el Museu de Prehistòria de València (fundat en 1927) i el Museu Valencià d'Etnologia (creat en 1983). En ell també es localitzen altres institucions de la Diputació de València: la Institució Alfons el Magnànim i el Servici d'Assistència i Recursos Culturals (SARC).

L'arquitectura de l'edifici brilla per l'antiga capella, actual saló d'actes Alfons El Magnànim, els seus patis i la vegetació que es manté.

Els visitants trobaran una botiga i una cafeteria-restaurant que complementen aquest centre cultural i fan d'ell un espai privilegiat de cultura i oci en ple centre de la ciutat de València.

Cinc segles d'història 

Aquest edifici data de 1520, any en el qual va ser construït com a convent de l'Ordre dels Agustins. Posteriorment va ser ocupat per religiosos Franciscans dedicats a la veneració de la Corona d'Espines del nostre Senyor, motiu que va donar lloc al nom del carrer Corona. En 1840, en l'antic convent de la Corona i el seu hort s'instal·là la Casa de Beneficència amb la finalitat de pal·liar la gran mendicitat existent en la ciutat, originada per la crisi de la indústria sedera. Després de successives remodelacions, l'edifici acaba adoptant la seua actual forma. L'església, avui saló d'actes, va ser construïda entre 1882 i 1883, amb un brillant estil neobizantí, i ocupa la part central de l'edifici. D'aquesta època són també les zones enjardinades i les dues fonts del pati principal.

La restauració realitzada per la Diputació, que va ser encarregada als arquitectes Rafael Rivera i Mateo Signes, ha sigut respectuosa amb l'edifici anterior i els patis es van decorar amb rajoleria dissenyada per la pintora Carmen Calvo.

Actualment, el conjunt d'espais situats en La Beneficència constiteixen un espai cultural cívic i multidisciplinari, i donades les privilegiades instal·lacions amb les quals compte alberga, a més, diversos actes institucionals públics i privats.

Exposicions, teatre Infantil, tallers didàctics, concerts …

La Diputació de València va emprendre a principis dels 90 la restauració de l'edifici, amb adreça en el Carrer Corona, de València, amb la intenció de crear un gran complex cultural. Naix així el Centre Cultural La Beneficència que actualment alberga el Museu de Prehistòria de València, el Museu Valencià d'Etnologia, la Institució Alfons El Magnànim i el SARC, Servei d'Assistència i Recursos Culturals.

A més de les col·leccions permanents i exposicions temporals dels museus, en La Beneficència, s'organitzen diàriament conferències, taules redones, presentacions de llibres, etc. Els caps de setmana estan dedicats especialment al públic familiar i infantil amb representacions teatrals, tallers i concerts.

Tots els dissabtes i diumenges, en horari d'hivern o d'estiu segons l'estació de l'any, els patis es converteixen en un espai lúdic i festiu on un públic majoritàriament infantil pot gaudir a l'aire lliure d'una àmplia programació pensada per a fer les delícies dels més xicotets.

Cessió d'Espais

Tant el seu patis com el magnífic saló d'actes, que rep el nom d'Alfons El Magnànim, estan oberts al fet que entitats, tant públiques com a privades, puguen organitzar actes lúdics i culturals.

Per a sol·licitar la cessió d'alguns d'aquests espais cal sol·licitar-ho a través de l'apartat de "Cessió d'espais" d'aquesta pròpia pàgina o contactant amb l'Àrea de Cultura de la Diputació de València.

Patio principal. Perspectiva hacia la calle Corona

Centre Cultural La Beneficència - Corona, 36 46003 València · Info 963 883 565
Concertació de visites 963 883 579 (Prehistòria) / 963 883 578 (Etnologia) · Cessió d'espais 963 883 538